'KITCHEN STORIES'

nr. 2, augustus 2014

E-zine Ministerie van Verhalen

E-zine Ministerie van Verhalen

Eelco Koolhaas, visueel facilitator & story host

Op tournee met exposities

''Wat wil je later worden? Geweldige vraag om te stellen tijdens een ‘modern’ functioneringsgesprek (bron expositie gesprekscyclus Gemeente Den Haag)''

Het tweede E-zine… ditmaal over exposities en besturen.. In ons gloednieuwe boek Besturen met Beelden zit een hoofdstukje: Op tournee met exposities! In de periode maart van 2014 tot nu was het voor ons ‘expositie-time’! Voor een reeks opdrachtgevers maakten we exposities. Waarmee we een taai of ingewikkeld bestuurlijk concept tot leven (proberen te) brengen, via plaatjes! Dit tweede nummer van ‘Kitchen Stories’ laat zien wat hoe dat werkt & en het er uit ziet!

PS Ons kijkboek is uit: ‘Besturen met Beelden’

PS Ons filmbedrijf bestuurscinema.nl heeft nu een eigen site: www.bestuurscinema.nl

 

EXPO-Sensitief-Besturen-6

Woord tot leven wekken’

‘Bestuurlijke sensitiviteit is een complexe competentie. Bij nadere beschouwing gaat het (ook) om bestuurderssensitiviteit; een provinciale ambtenaar moet ook rekening houden met lokale bestuurders! (bron expositie bestuurlijke sensitiviteit Provincie Zuid – Holland)’

Het start (natuurlijk) met een inhoudelijke opgave. Een abstract concept of nieuw (bestuurlijk) instrument. Voor de gemeente Den Haag bijvoorbeeld gingen we aan de slag met functioneringsgesprekken nieuwe stijl. Voor de Provincie Zuid-Holland  namen we de competentie bestuurlijke sensitiviteit onder handen. 
 

 

EXPO-Voortgangsgesprek-2

Aan de koffietafels

''Vergeet een beetje alle formaliteiten die er (ook) bij horen; het draait in essentie om het voeren van een goed gesprek (bron expositie gesprekscyclus Den Haag)’

Om de beelden die passen bij dit onderwerp te verzamelen, organiseren we koffietafels (vaak met wat lekkers erbij!). Kleine en informele bijeenkomsten van hooguit 2 uur met een groep van 8 tot 30 deelnemers. Met hen zoeken we ‘de verkeerde beelden, ‘het onderbelichte beeld, ‘het tijdsbeeld’, ‘het toekomstbeeld’ en veel meer. 

 

EXPO-Voortgangsgesprek-13

Digitaal tekenen
'Wat is de ideale plek en tijd voor het voeren van een fijn gesprek? De lunch. Buiten tijdens de wandeling? (bron expositie gesprekscyclus Gemeente Den Haag)'

Alle beelden die we (mentaal) vangen worden direct uitgetekend door onze live tekenaars Marcello, Machiel of Twien, op de computer. Voor iedereen is op een scherm het wordingsproces te volgen. Elke koffietafel levert direct beelden op voor de expositie, die dus gestaag groeit, na elke koffietafel.
 

Stemmen-op-entree-beelden
Ansichtkaart-(de-groeten-van)

Ansichtkaart (de groeten van ..)

Sommige beelden zijn zo spannend en of omgeven door emotie dat we al er ter plekke wat mee doen. Zo vingen we bij de hulpverleners van Eigen Koers uit Hoogvliet de dringende behoefte om betere ICT. Daar maakten we snel een actiefoto van, die rond kan gaan als ansichtkaart. 
 

EXPO-Sensitief-Besturen-13

Trailer(s)

Om het verschijnen van de expositie aan te kondigen maken we soms een trailer, waarin op spannende wijze al enkele beelden te zien zijn. Bekijk de trailer hieronder.

 

 

EXPO-Voortgangsgesprek-13

Onschuldige plaatjes & scherpe boodschap

'Soms ben ik zo lekker inhoudelijk bezig dat ik al die bestuurlijke merites wat vergeet: oeps, bestuurder vergeten..'  (bron expositie bestuurlijke sensitiviteit Provincie Zuid – Holland)'

Vrolijke en kleurige plaatjes blijken in de praktijk een geschikt middel om stevige oproepen, vragen of hartenkreten te verwoorden (verbeelden).
 

Stemmen op beelden

De deelnemers krijgen de opdracht hun favoriete beelden te selecteren. Bij elk beeld staat een buis en worden ‘stemballetjes’ uitgereikt. Op die manier worden de meest urgentie vraagstukken en standpunten eruit gefilterd, als opmaat voor het vervolgdebat. 
 

Vervolg: mini-masterclass & pitches

‘Al past het niet zo in de cultuur van samen en gelijk; het kiezen van de medewerker van de maand is geen gek idee’ (bron expositie gesprekscyclus Gemeente Den Haag)'

Na de selectie van beelden komt een passend vervolg, een tweede ronde. Voor de Gemeente Den Haag werd gekozen voor verdiepende workshops, bij de Provincie Zuid-Holland werden een achttal pitches (ter plekke gemaakt), ten overstaan met een vakjury met daarin een gedeputeerde! 
 

Boekje

Van de verzamelde plaatjes wordt altijd een PDF-versie gemaakt, als aandenken. Voor de Provincie Zuid-Holland wordt zelfs een koffietafelboekje gemaakt (oplage 500!). Zo kunnen ook ‘andere kunstkenners’ van het verzamelde werk + de bijbehorende boodschap genieten.
 

'The big picture'

Beelden laten zich op verschillende wijze beoordelen. Deelnemers & bezoekers krijgen van ons steeds enkele zoekopdrachtjes. Wat is bijvoorbeeld het grote beeld dat uit de verzameling beelden tevoorschijn komt? Welke motieven liggen verscholen achter de voorkeur of afkeur voor bepaalde beelden? Vragen die bijna garant staan voor een mooie discussie. 
 

boek
bestuurscinema.nl

 Besturen met Beelden, het kijkboek

Het is zover, ons derde boek is uit. Ditmaal een kijkboek: 'Besturen met Beelden', met fraaie illustraties van Machiel Pleysier, de tekst is van Eelco Koolhaas. Het boek is een pleidooi voor pictocratie in plaats van bureaucratie. Via de letters A tot en met Z worden anecdotes, reflecties en tips opgedist, in een losse stijl. Te bestellen via bol.com (ABC uitgeverij) of via onze eigen site: www.ministerievanverhalen.nl/boeken/

 

bestuurscinema.nl

Algemene informatie

Ministerie van Verhalen
Postbus 13091
2501 EB Den Haag+31615556565
ministerievanverhalen@gmail.com
Facebook
Linked In
Twitter
Vimeo

Hier kunt u zich inschrijven voor ons E-zine en voor andere updates.design
avec◆pleijsier ism twien
in opdracht van Ministerie van Verhalen © 2014

Menu